1821 Μικρή Επανάσταση στην Εκπαίδευση

Το σχολείο μας είναι πλέον μια από τις 1821 σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα που θα συμμετέχουν στην εξαιρετικά καινοτόμα Δράση:

Προβολή άρθρου

«Μικρή Επανάσταση στην εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο»,

Η δράση αυτή σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας,  και υλοποιείται από τον Δήμο Τρικκαίων με την χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Δράσης που αφορά στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και στην παραγωγή βοηθητικού υλικού κι έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο STEM Education, κάθε σχολική μονάδα θα ορίσει τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν 8ώρο πρόγραμμα κατάρτισης. Παράλληλα, θα λάβουν συνοδευτικό  εκπαιδευτικό υλικό.

Με αυτή την Δράση επιχειρείται η ανάδειξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των επόμενων γενεών της χώρας. Εμπνεόμενοι από τα διδάγματα και τις αξίες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μετά από 200+ χρόνια, μια μικρή επανάσταση θα γίνει με πολεμοφόδια τα ψηφιακά εργαλεία και «νικητές» πλέον, αυτούς που θα αξιοποιούν το σύνολο των δυνατοτήτων τους.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί τέτοιων δράσεων, επενδύοντας πρώτα στις νέες γενιές, σε μία από κάτω προς τα πάνω προσέγγιση, πιστεύουμε ότι και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό τροχό στο όχημα που θα μας οδηγήσει στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η Δράση προβλέπει τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από 1821 σχολεία της Ελλάδας (επιλεγμένα δημοτικά-γυμνάσια), εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει περισσότερους από 49.500 μαθητές σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 4.000 εκπαιδευτικούς που θα έχουν τον ρόλο  προπονητή των ομάδων που θα δημιουργηθούν.

Ειδικότερα, έχουν επιλεγεί 1.050 εκπαιδευτικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και 771 της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης, στο σύνολο των Δήμων της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας – Προγραμματική Σύμβαση.

Το έργο ουσιαστικά θα δημιουργήσει την εκκίνηση της εκπαίδευσης της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί – μαθητές) στην εκπαιδευτική ρομποτική και χωρίζεται σε 3 φάσεις, ως εξής:

1η Φάση:

Σχεδιασμός και Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού. 

2η Φάση:

Κατάρτιση Εκπαιδευτικών με Τηλεκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς που θα ορίσει το κάθε σχολείο, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν 2 εκπαιδευτικά webinars διάρκειας 8 ωρών.

3η Φάση:

Διοργάνωση των 13 Περιφερειακών Διαγωνισμών, καθώς και του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024. Ειδικότερα, προβλέπεται η διεξαγωγή 13 διαγωνισμών, ένας ανά Περιφέρεια, στους οποίους θα συμμετέχουν οι ομάδες των σχολείων της κάθε Περιφέρειας. Οι ομάδες που θα προσέλθουν θα παρουσιάσουν τις κατασκευές τους το project τους με τη χρήση του εξοπλισμού που έχουν λάβει και με την χρήση ενός αυτοματισμού (ειδικά για αυτή την Δράση). Η προσέλευση στους Περιφερειακούς Διαγωνισμούς γίνεται στα πλαίσια της συγκεκριμένης Δράσης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να παρουσιάσουν τις κατασκευές τους συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη γιορτή του STEM & της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα.  

dimthrak

Related Posts